To further improve the bring and you can our very own web site, i gather data having analytics and you can analysis, for people otherwise businesses

To further improve the bring and you can our very own web site, i gather data having analytics and you can analysis, for people otherwise businesses

With the aid of this type of cookies we are able to, like, determine how many everyone and effectation of certain users your website and you can optimise our posts. Further information about like cookies are observed within online privacy policy. Next all about including snacks are located inside our snacks plan. This type of snacks can just only feel strung abreast of affiliate previous concur.

Okay panjang nya muqaddimah. Sebenarnya blog post kali ni memang nak fokus pasal raya je. Hehe. Tapi raya kali ni spesyel sikit, sebab saya beraya di rumah mak mertua. Worried okay, very first time beraya kat rumah mertua! Yang bestnya rumah mertua saya kat Pulau Mantanani! 🙂

Ni kiranya baru kali ke-dos saya beraya jauh dari mak ayah sendiri. Huhu. Very first time dulu di United kingdom, beraya dengan kawan-kawan masa belajar. Memang lain beraya di negara orang. Takde cuti pun untuk hari raya, tapi saya ponteng kelas. Hehe.

Raya kali ni pun lain. Walaupun diorang ni orang Malaysia jugak, tapi cara diorang sambut raya tak macam orang kat kampung saya los angeles. Kita biasanya kalau fikir raya akan ingat makan makan makan dan makan! Kat sana tu takde la beria sangat makan-makannya. Lebih kepada jalan-jalan melawat saudara, makan kuih sikit2 je. Tak banyak pun rumah yang hidangkan rendang. Lemang takde, ketupat pun takde. Nasi impit je yang saya dapat makan. Huhu.

Mungkin mak mertua saya harapkan saya untuk buat ketupat, tapi saya tak pandai! Hahaha. Kampung saya tak masak ketupat, kitorang selalu buat lemang. Nak buat lemang susah kat sana, takde buluh, Tapi saya ada lah buat kan rendang untuk mak mertua saya. Itupun pakai perencah ready-produced. Ooops pecah rahsia :p

Balik kampung

Nak balik kampung saja pun dah jadi satu cabaran! Bukan sebab site visitors jam macam kat semenanjug ni. Tapi masalah lokasi pulau tu. Huhu. Sampai dari KL, kena bermalam dulu di Kota Kinabalu, sebab petang-petang robot pergi pulau dah takde.

Macam biasa lah, saya selalu naik bot pelancong. Nasib baik family unit members partner saya ramai yang kerja di tempat pelancongan. Therefore, senang sikit nak tumpang speedboat. Sampai sekarang saya tak pernah lagi naik bot orang kampung. Huhu. Takde peluang lagi.

Bertolak dari Kota Kinabalu awal pagi, dalam pukul 8am. Singgah sekejap kat Kota Belud, beli air. Frequently kat rumah mertua saya sekarang ni ada condition untuk dapatkan sky tawar. Sky perigi diorang tiba-tiba jadi masin. Kena dapatkan sky dari rumah saudara we tiba di jeti.

Nak pergi Pulau Mantanani ada dua jeti utama: Kuala Abai dan Rampayan Laut. Kali ni saya naik di Rampayan Laut. Kuala Abai lebih dekat dengan Kota Belud, tapi jauh sikit dari pulau, thus naik bot lama sikit los angeles. Rampayan Laut pulak dekat sikit dengan pulau. Kalau naik robot kampung biasanya naik di Rampayan Laut sahaja.

Naik robot dalam forty five minit – step 1 jam. Jeti terletak kat kawasan paya/muara, di Sungai Nanamun. Tempat ni indeed terkenal juga untuk travel tengok proboscis monkey dan kelip-kelip. Robot akan merentasi paya dalam ten minit, baru sampai ke laut. Dah sampai laut tu, bersedialah untuk terhentak-hentak (kalau ombak besar). Hehehe.

Beraya!

Sambutan dah initiate dari malam raya. Budak-budak head mercun, head bungai api. Saya pulak berkaraoke kat rumah pakcik partner saya. Hehehe. Bestnyeee. Kat kampung saya kitorang takde hiburan2 begini. Raya kat kampung saya skema2 je. Chief mercun pun dine app Reddit tak berapa sangat, ayah saya tak kasi. Saya pun tak suka main mercun, bising, tapi bila diorang pakai mercun yang cantik macam fireworks inform you tu saya pun tumpang los angeles tengok :p

Saya bangun awal pagi tu. Pukul 3 pagi ada orang ketuk rumah minta blender. Lol. Lepas terjaga tak dapat lelap mata dah. Pukul 4 kami initiate masak rendang, ayam masak merah dan nasi impit. Solat raya kat sana begin dalam pukul 8 pagi. Awal sikit, sebab kat sana Subuh pun masuk awal kan. Lepas solat raya, kami melawat kubur arwah nenek suami saya. Lepas tu baru begin melawat sedara mara.

發佈回覆

你的電郵地址並不會被公開。 必要欄位標記為 *